De Horen

de horenDriemaandelijks tijdschrift met vulgariserende publicaties over de plaatselijke geschiedenis van Tervuren, Moorsel, Duisburg en Vossem in een lay-out van Norbert Van Dorpe. Frank Ruttens is de verantwoordelijke uitgever en Fons Vandendael is er de redactiesecretaris van.

Elk nieuw werkjaar trachten we het omslagontwerp te vernieuwen. Het omslagontwerp is in 2019 en 2020 van de hand van Fons Vandendael. Bedoeling deze twee jaren is te refereren naar de grote tentoonstelling die telkens in het najaar gepland wordt. Het ontwerp van 2020, het straatnaambord van de Vrijwilligerslaan, op een blauwgroene achtergrond met een baksteenmotief, is gekozen om volgende redenen:

1. Toen de Albertlaan moest aangelegd worden, hebben een aantal vrijwilligers de oude spoorwegbedding afgegraven in 1915. Een zijstraat van de Albertlaan kreeg daarom de naam ‘Vrijwilligerslaan’.
2. Het straatnaambord verwijst ook naar de tentoonstelling die we in het najaar zullen houden.
3. Eigenlijk zijn we allemaal vrijwilligers in de kring.

De Horen wordt vier maal per jaar toegestuurd aan de leden.

Bibliografie van Tervuren
Iets op te zoeken over een item in verband met Tervuren, Vossem, Duisburg of Moorsel?
Van nu af aan kan dit op onderstaande link, waar u alles terugvindt wat er over Tervuren en deelgemeenten gepubliceerd werd. De integrale tekst zult u hier niet vinden maar wel de verwijzing naar de publicaties, die te consulteren zijn in het archief- en documentatiecentrum van de Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren (zie ‘Archief en musea’).

Bibliografie van Tervuren (download in .pdf)

De Horen nummer 3 van 2021

Dit nummer is opgevat als een catalogus voor de tentoonstelling ‘Tervuurse straatnamen, hun verhaal’, die zal gehouden worden in CC Warandepoort van 8 november tot 12 december 2021. Samen met de tentoonstelling ‘Wat Tervuren en Nederland verbindt’, in dezelfde periode in de lokalen van de Nederlandse Vereniging, is ze een van de evenementen in het kader van ons 75-jarige bestaan, en het 115-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging.

Tervuurse straatnamen, hun verhaal
Verbindingswegen in en rond Tervuren
Het oude centrum van Tervuren
(Vic Motte)