De Horende horen

Driemaandelijks tijdschrift met vulgariserende publicaties over de plaatselijke geschiedenis van Tervuren, Moorsel, Duisburg en Vossem in een lay-out van Norbert Van Dorpe en een kaftontwerp van ons medelid Hans Dekkers. Frank Ruttens is de verantwoordelijke uitgever en sedert een paar jaar is Fons Vandendael er de redactiesecretaris van.

Elk nieuw werkjaar trachten we een andere aantrekkelijke afbeelding op de omslag te plaatsen.
Met de herdenking van de Groote Oorlog staat er in 2018 een foto van Duitse soldaten op de omslag.
In 2017 was het een afbeelding van de pastorie, het oudste gebouw van Tervuren, dat in het verval is terecht gekomen en dringend aan restauratie toe is.

De Horen wordt vier maal per jaar toegestuurd aan de leden.

Bibliografie van Tervuren
Iets op te zoeken over een item in verband met Tervuren, Vossem, Duisburg of Moorsel?
Van nu af aan kan dit op onderstaande link, waar u alles terugvindt wat er over Tervuren en deelgemeenten gepubliceerd werd. De integrale tekst zult u hier niet vinden maar wel de verwijzing naar de publicaties, die te consulteren zijn in het archief- en documentatiecentrum van de Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren (zie ‘Archief en musea’).

Bibliografie van Tervuren (download in .pdf)

De Horen nummer 4 van 2018

Klokken in de Sint-Jan-Evangelist, Tervuren

Een van de reeksen die we al aangevat hebben, gaat over de klokken in de kerktorens van onze dorpen.
Joost Dupon en Jef Teugels hebben het in deze editie over de klokken in de Sint-Jan-Evangelistkerk
van Tervuren. Niet alle klokken in deze kerk hebben een respectabele leeftijd. Er is tenslotte een
oorlog of twee overgegaan. Maar eentje van de twee heeft toch al wat memorabele tijden beleefd.

Beelden in Tervuren. Deel 2, van de omgeving van de kerk naar de Franse Tuin

Vic Motte zet zijn wandeling door Tervuren verder en vertelt ons over de beelden die hij tegenkomt
langs de zuidkant van het dorp en in de Franse tuin. Zoals we Vic kennen, weet hij er heel veel van te
vertellen. Hij drukt ons nog op het hart dat beelden niet enkel in steensoorten te vinden zijn, maar ook
in andere materialen.

December 1918 – Een monument voor onze doden

Fons Vandendael haalt er, voor de laatste keer dit jaar, een oude foto bij die nog eens het einde van de
Eerste Wereldoorlog in herinnering brengt en de herdenkingen die erop volgden. Met een hedendaagse
foto wordt er, op luchtige wijze, een vergelijking gemaakt.

Tervuren, ei zo na een wereldstad

Een uitgebreide bijdrage van Luc Blondeel handelt over Paul Otlet. Bij de plannen van koning
Leopold II om Tervuren uit te bouwen tot een wereldcentrum, had Otlet de idee opgevat om zijn
grootse plannen in Tervuren tot ontwikkeling te brengen. Het is er niet van gekomen, zoals zoveel
andere grootse plannen, maar daar moeten we uiteindelijk niet rouwig om zijn.

Tervuurse tijdlijn 2018

Het is het einde van een jaar en dan komt Vic Motte ook nog op de proppen met zijn Tervuurse
tijdlijn. Hij heeft er echt zijn werk van gemaakt om er een uitgebreide aflevering van te maken. Van 25
jaar geleden tot in de 15 e eeuw.

Fons Vandendael