De Horende horen

Driemaandelijks tijdschrift met vulgariserende publicaties over de plaatselijke geschiedenis van Tervuren, Moorsel, Duisburg en Vossem in een lay-out van Norbert Van Dorpe en een kaftontwerp van ons medelid Hans Dekkers. Frank Ruttens is de verantwoordelijke uitgever en sedert een paar jaar is Fons Vandendael er de redactiesecretaris van.

Elk nieuw werkjaar trachten we een andere aantrekkelijke afbeelding op de omslag te plaatsen.
Met de herdenking van de Groote Oorlog staat er in 2018 een foto van Duitse soldaten op de omslag.
In 2017 was het een afbeelding van de pastorie, het oudste gebouw van Tervuren, dat in het verval is terecht gekomen en dringend aan restauratie toe is.

De Horen wordt vier maal per jaar toegestuurd aan de leden.

 

Bibliografie van Tervuren
Iets op te zoeken over een item in verband met Tervuren, Vossem, Duisburg of Moorsel?
Van nu af aan kan dit op onderstaande link, waar u alles terugvindt wat er over Tervuren en deelgemeenten gepubliceerd werd. De integrale tekst zult u hier niet vinden maar wel de verwijzing naar de publicaties, die te consulteren zijn in het archief- en documentatiecentrum van de Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren (zie ‘Archief en musea’).

Bibliografie van Tervuren (download in .pdf)

 

De Horen nummer 1 van 2019

Kerkklokken in Sint-Paulus, Vossem.
(Joost Dupon & Jef L. Teugels)
Joost Dupon en Jef Teugels presenteren hun laatste werkstuk: een beschrijving van de kerkklokken van Sint-Paulus in Vossem. Daarmee komt deze reeks ook weer tot een eind. Als afsluiting geven de heren nog een tabel mee met alle technische gegevens van alle klokken. Dit is een werk waar nog naar gerefereerd zal kunnen worden.

Beelden in Tervuren – deel 3 - Van de Franse tuin terug naar het Marktplein. (Vic Motte)
In deel drie van het artikel ‘Beelden in Tervuren’ troont Vic ons mee van de Franse tuin naar de Markt. Langs de aanvang van de Tervurenlaan vinden we al enkele fraaie beelden, ook ludieke. In de Brusselsesteenweg groeten we even Lucas Lovenoff en mijmeren we over de leeuwen die hier wat verder stonden en nu verhuisden naar het binnenplein van het woonproject Lempereur.

Nieuwe bevindingen in verband met Theodoor van Loon.
(Machteld de Schrijver)
Op 10 oktober 2018 bezochten we de tentoonstelling ‘Theodoor van Loon, een Caravaggist
tussen Rome en Brussel’ in Bozar. Dat was natuurlijk niet toevallig vermits drie werken van hem
ooit in de Sint- Hubertuskapel hingen. Machteld De Schrijver heeft nu nog een en ander over
de man mee te delen.

Duisburg 1780-1830.
(Jean Donnay)
Dat er na een revolutie wel een en ander verandert is logisch. Het is aan­passen. Zien wat kan behouden blijven en wat op het stort mag. Om die overgang te beschrijven is Jean Donnay wel erg ver teruggegaan: tot in 1715, en dat in tegenstrijd met wat in de titel staat.

Het scheelde… een revolutie of zij was onze koningin!
(Ronny Mattelaer, Furagids, Natuur- en bosgids)
De titel kan ons misschien een beetje op het verkeerde been zetten want het gaat in dit verhaal niet alleen over Anna Paulowna. Maar haar naam is wel aan allerlei bloemen en bomen gegeven. Daardoor komen we in dit verhaal ook ineens in Parijs terecht, waar in de buurt van de Arc de Triomphe een hele laan naar Paulowna geurt.

De eigendomsgeschiedenis van een huis: De Horen.
(Vic Motte)
Het moest ervan komen. Nu het hoekhuis aan de Bergestraat afgebro­ken is en er een nieuw gebouw in de plaats kwam, wou Vic ons kond doen van de geschiedenis van het pand, dat wel wat verder reikt dan de periode dat het een eethuis was en de naam De Horen droeg.

Fons Vandendael